Disneyeva strat3gija kreativnosti!

santinacoaching
Jedan od najmoćnijih osoba svjetskog animiranog filma, Walt Disney, nedvojbeno je najzaslužniji za popularizaciju crtanog filma. Miki Maus je njegov lik kojeg je kreirao na povratku kući s posla, u vlaku!
Koliko je Disney bio kreativan govori u prilog tome da se njegova strategija danas koristi u NLP-u kao alat modeliranja a prakticiraju je svi koji žele krenuti u kreaciju svojih budućih ciljeva, no ista se može upotrijebiti za sve vrste problema.
Walt Disney imao je snažnu imaginaciju. Bio je prvenstveno kreativan sanjar. Svi mi sanjamo o onome što želimo, što bismo mogli učiniti i kako sve može biti drugačije. No problem je u tome kako ostvariti te snove u pravom svjetlu? Kako izbjeći da se sve ne izjalovi, kako se pobrinuti da snovi budu dobro prihvaćeni od okoline koja daje često kritički osvrt na naše snove?
Disney je koristio tri različita procesa: bio je “sanjar, realist i kritičar”.
Evo strategije koju možete koristiti:
  1. Odredite problem ili cilj na kojem želite raditi. Izaberite tri različite stolice ili tri različita mjesta u prostoriji (možete ih označiti i s bojama na podu prostorije) gdje ćete raspodjeliti tri uloge. Jedna stolica za sanjara, jedna za kritičara, a jedna stolica za vašeg realista. Disney je za svaku ulogu koristio različitu sobu, no dovoljno je samo da te tri uloge budu odvojene.
  2. Zauzmite poziciju sanjara. Razmislite o nekom trenutku kada ste zaista bili kreativni, kada je vaš sanjar iznjedrio neka kreativna rješenja... Proživite ponovno taj trenutak. Prepustite se i maštajte, ništa nije zabranjeno i sve je moguće... Dopustite si da budete dijete koje mašta bez ograničenje, osude i kritike. Sanjara možete opisati riječima ”pitam se je li...”, pustite mašti na volju...
  3. Uđite u poziciju realista i razmislite o planu u kojem ste sanjarili. Organizirajte svoje ideje. Kako se plan može provesti u praksu? Što se mora promjeniti da bi bio realističan? Realistu se može opisati riječima ”Kako ovo mogu učiniti...”
  4. Zadnja pozicija u koju se ulazi je pozicija kritičara. On provjerava i ocjenjuje plan. Nedostaje li mu što? Kritičar daje svoj osvrt na cijelu situaciju, te postavlja pitanja... ”Što nedostaje?", ”Što dobivam?" "Je li zanimljiv?" Kritičar ne kritizira sanjara i realistu, on kritizira plan. Kritičar dobro propitkuje svaki korak plana.
 Ova strategija kroz izmjenjene uloge može se provoditi tako dugo dok ne dobijete sve potrebne informacije.
Ovo je dobar primjer uravnotežene strategije. Sva su tri primarna sustava predstava uključena tako da na raspolaganju imate sve kanale informacija. Sanjar obično funkcionira vizualno, realist kinestetički a kritičar auditivno.
 Iako je mnogima prirodno da izmjenjuju sva tri stanja dok krenu s realizacijom nekog plana, mnogi od nas zaustave se samo na jednoj od pozicija koja nam pruža najviše ugode.
Sanjaru je tako dobro u oblacima da ne dopušta da ga itko pokuša uvjeri da njegov plan neće uspjeti kad je sve kao bajka, realist je toliko realan da ne vidi ništa drugo od toga, kritičar je toliko kritičan da ga ništa ne zadovoljava i ništa nije dovoljno dobro...
Koju god da poziciju zauzimate trenutačno, pokušajte odvojiti malo vremena da budete i sanjar i realist i kritičar... Spojite sve tri pozicije! To će vam dati širu sliku svega!
I za kraj, kad spojite sve tri pozicije i dobijete širu sliku svog cilja/problema, budite dosljedni u tome i imajte hrabrosti zakoračiti u novu perspektivu stvarnosti!
Svi naši snovi se mogu ostvariti - ukoliko budemo imali hrabrosti da ih slijedimo.
Walt Disney
Piše: Santina Kuzmić, life coach

Blog_Disney-kreativnost

Switch to mobile version