Emocije – sustav upozorenja

santinacoaching
Kad smo pod stresom, imamo “grč u želucu”, kad zbog tuge plačemo, “gušimo se od suza”, a kad nas nešto preplaši ,“tresemo se od straha”. Emocije su usko vezane uz fizičko zdravlje, a mnoge bolesti uzrokovane su potiskivanjem osjećaja.
Sve ide iz misli, iz kojih se rađaju emocije, a one djeluju na tijelo tako da pojačavaju rad simpatikusa ili parasimpatikusa. Ova dva dijela autonomnoga živčanog sustava tako mogu doći u neravnotežu što uzrokuje fizičku bolest – objašnjava dr. med. Meri Bura. Dokazano je da emocije poput straha u tijelu izazivaju bitno različite kemijske reakcije od onih koje izazivaju sreća i zadovoljstvo.
No to ne znači da dobro zdravlje podrazumijeva život u savršenim uvjetima – nije toliko važno ono što se događa oko vas koliko je važna vaša reakcija na životne događaje, slažu se stručnjaci. Emocije je nemoguće kontrolirati, ali je moguće naučiti prihvatiti ih, promatrati ih i učiti od njih. One pokazuju što se događa unutar vas i potrebno ih je slušati. Ipak, emocije nisu jedini uzrok bolesti – neki psiholozi tvrde da su za razvoj bolesti u 75 posto slučajeva odgovorne potisnute emocije, a da ostatak otpada na genetiku.
Suočavanje je uvijek najbolje rješenje
Emocije su sustav upozorenja. One su najpouzdaniji pokazatelj onog što se uistinu događa u životu čovjeka i pokazuju put koji treba slijediti, kaže dr. psihologije Maurice Elias. Iako suočavanje može biti teško, ono je dugoročno najbolje rješenje.
Bijeg vodi u ralje oboljenja
Ignoriranje ili potiskivanje emocija uzrokuje ozbiljne bolesti poput raka, artritisa, ali i brojna kronična oboljenja. Često se pojavljuje i osjećaj dugotrajne nemoći koji dodatno otežava naš život.
Prepoznavanje sustava uvjerenja
Emocije su utemeljene na vjerovanjima iz djetinjstva. Sustav uvjerenja koji se formira do djetetove sedme godine određuje kako će kao odrasla osoba vidjeti svijet i situacije oko sebe. Čim čovjek shvati i prepozna svoju shemu uvjerenja, lakše će se suočiti s mislima zbog kojih se stalno vrti u začaranom krugu.
Wingwave coaching – pomoć kod rješavanja emocija
Metoda Wingwave coaching, osnivača Core Besser-Siegmund i Harryja Siegmunda, iznimno je djelotvorna metoda rada na sebi, koja svoj uspjeh zahvaljuje nevjerojatnim rezultatima rješavanja strahova, blokada, trauma, zapravo svega što nas ograničava na putu do uspjeha. Njihova dugogodišnja praksa je pokazala da od ove metode profitiraju ljudi najrazličitijih profesionalnih profila u određenim situacijama kada nastaju paralizirajuće blokade ili stres jer wingwave djeluje izuzetno brzo, na pravo mjesto i dugoročno.
Postupci koji se koriste u wingwave coachingu :
Bilateralna stimulacija moždanih hemisfera: klijent slijedi pokrete ruke koje pred njim izvodi coach na način da brzo pokreće oči u lijevo i u desno čime mozak obrađuje tematizirane osjećaje koje zbog stresnog uzroka nije obradio prirodnim putem tijekom sna. Tehnika ima trenutačni učinak.
Neurolingvističko programiranje (NLP): u wingwaveu se koriste neke vrlo korisne tehnike iz NLP-a kao što su promjena submodaliteta (promjena načina na koji vidimo, čujemo, osjećamo u nekoj situaciji), sidrenje (usađivanje pozitivnog osjećaja kako bi se tijekom caochinga osjećali sigurnima)
Kineziološki test (O Ring test) – test reakcije mišića pri čemu mišić kod stresnog i negativnog osjećaja slabi, a kod pozitivnog jača, a koristi se za određivanje vrste osjećaja, razdoblja u kojem je isti nastao te intenziteta istoga.
Glavne podvrste wingwave coachinga su sljedeća područja:
Reguliranje stresa: wingwave®efikasno neutralizira stres koji nastaje zbog napetosti u timu ili općenito u poslovanju, također neutralizira strah od nastupa, strah od letenja tjelesni stres usred neispavanosti.
Coaching resursa: podizanje razine kreativnosti, pozitivna samomotivacija, vizualizacija cilja, mentalna priprema za vrhunska dostignuća u sportu ili poslu.
Coaching osobnih uvjerenja: pomaže da se osvijeste osobna uvjerenja koja nas ograničavaju u postizanju uspjeha i da se pretvore u nova, pozitivna uvjerenja, koja će klijentu omogućiti da izdrži zahtjevna mentalna opterećenja.
Na wingwave coaching možete se naručiti na santina@santinacoaching.com
Prvi uvodni termin je besplatan.
Santina Kuzmić
wingwave&life coach, učiteljica autogenog treninga, Nlp master

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Switch to mobile version